Pokud se ještě na poslední chvíli chystáte upéct beránka, nebo jste už toho svého snědli a chystáte se na dalšího, mám tip na jednoho z piškotového těsta. Já ho pekla dneska a je skvělý, šel krásně vyklopit a není uvnitř ani vysušený a je hezky vláčný.
4 vejce
120 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
180 ml plnotučného mléka
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
50 ml oleje
máslo + hrubá mouka na vymazání formy
čokoládová poleva na dokončení
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh a žloutky utřeme s cukry. Do žloutků přilijeme mléko a prosejeme mouku s práškem do pečiva. Vetřeme olej a nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané formy. Množství je akorát do uzavíratelné kameninové formy a pečeme na 180°C asi hodinu. Propečenost průběžně kontrolujeme špejlí. Upečeného beránka ještě za tepla vyklopíme z formy.
Po úplném vychladnutí můžeme beránka dozdobit čokoládovou polevou. Já používám přímo máčecí polevu, kterou kupuji ne eshopu s cukrářskými potřebami nebo můžeme posypat moučkovým cukrem.
Skvělě napsaný recept na tuto českou výbornou klasiku zase trochu jinak. Musím se přiznat, že beránka jsem ještě nepekla, vždy to pekly babičky nebo mamka a já už si nějakou dobu říkám, že bych mohla taky. Tak se hodí znát recepty. Přeci jen, asi ho vyzkouším i mimo Velikonoce ať to vypiluju. Tvůj vypadá senzačně. :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji. Ono ve finále na tom není nic složitého a těsto se samozřejmě může použít i do jiných forem například na bábovku nebo do košíčků na muffiny, je to jedno. Řekla bych, že nejtěžší na celém beránku je ten závěrečný okamžik, jestli se z formy vyklopí celý nebo ne :D
Vymazatletos jsem beránka nedělala, chtěla jsem vyzkoušet mazanec, ale nakonec jsem udělala věnečky... tak třeba příští rok :)
OdpovědětVymazatTak tento recept si ukládám! Jednoduchý, dělaný přímo pro mě :-D A teda musím říct, že je krásný. Ten se opravdu povedl! :-)
OdpovědětVymazatJá jsem letos pekla beránka úplně poprvé - koupila jsem si konečně formu 😅. Dělala jsem hrnkového a musím říct, že recept podle kterého jsem pekla byl stavěný asi na to, aby se co nejdříve snědl, po pár dnech už byl totiž takový tužší a vůbec né vláčný.. 😕, tak příště musím zkusit jiný recept, ale tento piškotový nevypadá vůbec špatně 🙂.
OdpovědětVymazatMoc se ti povedl :) my letos pekli mazance :)
OdpovědětVymazatLeník
Ten je krásný, povedl se. Já si na něj netroufam
OdpovědětVymazat