Mandlové hříbky
280 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
200 g másla
120 g mletých mandlí
1 žloutek
čokoládová poleva na zdobení
Smícháme hladkou mouku, moučkový a vanilkový cukr společně s mletými mandlemi. Do suché směsi přidáme máslo pokrájené na kostičky a žloutek. Vypracujeme buď ručně nebo pomocí robotu hladké těsto, které necháme alespoň 2 hodiny uložené v ledničce v chladu.
Na pomoučněném válu vyválíme těsto zhruba na tloušťku 4-5mm. Těsto se trochu drobí a chce to trpělivost, ale vyválet se dá.
Vykrajujeme tvary hříbků, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný máslem.
Pečeme v mírně teplé troubě dozlatova.
Po upečení a vychladnutí namáčíme hlavičky hříbků v čokoládě a necháme ztuhnout.
Karamelové kytičky
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g másla
50 g mletých lískových oříšků
1 žloutek
1 sáček vanilkového cukru
Krém:
250 g másla
1 plechovka karamelového Salka
Ze všech surovin ručně nebo pomocí robotu vytvoříme těsto, které uložíme alespoň na 2 hodiny do ledničky do chladu.
Na pomoučněném válu vyválíme těsto a vykrajovátkem tvoříme tvary kytiček. Je potřeba myslet na to, že se po dvou slepují k sobě, takže je potřeba počítat, aby nám kytičky vyšly do páru.
Pečeme v mírně zahřáté troubě dozlatova.
Na krém si vyšleháme změklé máslo s karamelovým salkem. Tímto krémem následně slepujeme vychladlé kytičky k sobě. Po slepení ozdobíme vršek kytiček čokoládovou a cukrovým zdobením.
Mňam ty vypadají opravdu moc dobře! Já se zatím chystám na linecké!
OdpovědětVymazatVypadají úžasně ♥
OdpovědětVymazatCukroví se ti moc povedlo! :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika