Pages

čtvrtek 6. srpna 2020

Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže jsou hodně jednoduché, ale jejich dotvoření je dost špinavá práce. Já na ně používám rukavice, přijde mi, že v nich to jde i lépe a hlavně je pak vyhodím a nemusím z rukou drhnout čokoládu. Výhoda je i ta, že se jedná o nepečené cukroví.

70 g smetany ke šlehání
200 g tmavé čokolády (čím více kvalitní, tím bude jejich chuť samozřejmě lepší)
40g třtinového cukru
100g másla

Smetanu společně s máslem a cukrem dáme do kastrůlku a zahřejeme, dokud se nám máslo zcela nerozpustí. Když máme máslo rozpuštěné, sundáme kastrůlek z plotny a vsypeme do něj čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění čokolády. Směs se nám krásně spojí dohromady. Můžete do směsi vmíchat ještě nějaký extrakt nebo likér, ale já to nechávám čistě jen čokoládu.
Uložíme nejlépe přes noc do ledničky
Směs  nám v lednici krásně zatuhne, ale nebude úplně tvrdá. Připravíme si papírové košíčky a ingredience ve kterých budeme lanýžky obalovat. Já zvolila kakao, rozmixované sušené jahody s malinami a karamelové kamínky. 


Pomocí lžíce seškrábneme z povrchu kousek čokoládové hmoty a vytvarujeme ji do do lanýže, samozřejmě můžete zvolit i variantu kuliček, oválků a podobně. 
Poté hotové tvary obalíme v našich připravených ingrediencích a vložíme do papírových košíčků.

3 komentáře: