45g bílků
40 g cukr krystal
97g cukr moučka
40 g mandlí
barvivo
Na krém:
50 ml smetany ke šlehání
80g bílé čokolády
125g borůvek
Na makronky rozmixujeme mandle s moučkovým cukrem. Bílky vyšleháme s postupným přidáváním cukru do pevného sněhu. Pokud chceme makronky obarvit barvivem, trošku přidáme a ještě projedeme mixérem, aby se sníh obarvil.
Rozmixovanou směs mandlí a moučkového cukru opatrně postupně zapracováváme stěrkou do sněhu. Je potřeba to dělat opatrně a nenásilně, aby sníh nespadl.
Hotovou směs si přendáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a buď na podložku určenou přímo pro makronky nebo na plech stříkáme kolečka makronek. Pokud stříkáte na plech s pečícím papírem, tak doporučuji si stáhnout z internetu šablonu, kterou si vložíte pod pečící papír a podle něj kolečka uděláte. Budete je pak mít všechny přiměřeně stejně velké.
S plechem poté párkrát bouchneme, aby z makronek odešel přebytečný vzduch. Poté necháme zaschnout. Povrch makronek se nesmí lepit na prst než se dají do trouby.
Makronky pečeme tak na 150°C 10 - 12 minut, ale každá trouba peče jinak, proto je nutné makronky hlídat. Já průběžně kontroluji a když vidím, že vyskočila noha, tak plech obrátím a pak už jen chviličku dopékám a hlídám.
Na krém si svaříme smetanu k bodu varu a v ní rozmícháme bílou čokoládu. Pozvolna rozmícháme do úplného rozpuštění.
Borůvky si rozmixujeme a přes sítko z nich vymačkáme všechnu šťávu, kterou zamícháme do smetany s čokoládou. Směs dáme vychladit do lednice a před kompletací makronek vyšleháme mixérem do tuha.
Makronky miluju a nikdy jsem nikde nenašla takhle víceméně jednoduchý recept :) Takže v pondělí běžím pro mandle a musím si je udělat. Děkuji! :)
OdpovědětVymazatPauline's Tiny World
Makronky- to je výzva. Tento recept vypadá opravdu jednoduše. Přitom jsou opravdu krásné.
OdpovědětVymazat