3 hrníčky hladké mouky
1 lžička sušeného droždí
1 a 1/2 lžičky soli
1 a 1/2 hrníčku vodu
bylinky, semínka apod. podle chuti
Mouku smícháme v míse s droždím, solí a bylinkami nebo semínky. Lze je úplně vynechat a nechat chléb čistý.
Směs zalijeme vodou a promícháme.
Následně necháme směs kynout 8 - 12 hodin. Já to dělám tak, že si zadělám těsto večer a nechám ho stát do rána a ráno se mu dále věnuji.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a pomoučenýma rukama ho roztáhneme na silný plát a necháme 15 minut odpočívat.
Po 15 minutách přeložíme těsto na třetiny jak na výšku, tak i na šířku a necháme ještě hodinu kynout.
Po půl hodině kynutí si zapneme troubu a dáme do ni prázdný pekáček nebo ohnivzdornou mísu nahřát na zbylou půl hodinu. Poté přendáme bochánek do rozpálené nádoby (můžeme ještě posypat semínky) a dáme péct přikryté alobalem na 230°C půl hodiny. Poté alobal odkryjeme a dopékáme dozlatova.
Časově je trošku náročnější, ale jinak ta chuť za to stojí.
My jsme si doma na pečení chleba ještě nikdy netroufli, ale jestli tato situace bude ještě dlouho trvat, tak možná dojde i na něj :D Tenhle tvůj vypadá skvěle :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika