550 g hladké mouky
250 g cukru krupice
225 ml vody
125 g medu
12,5 g marmelády
7,5 g perníkového koření (skořice, nové koření, badyán, anýz)
Nejdříve 25 g cukru roztavíme v hrnci na karamel. Ve druhém hrnci přivede těsně k varu vodu, kterou pak následně přilijeme k roztavenému cukru. Dávejte si pozor, protože to bude hodně kouřit a prskat.
Za stálého míchání přisypeme zbylý cukr, med a marmeládu. Směs necháme přejít varem a hrnec odstavíme. Necháme směs vychladit na přibližně 30°C.
Po vychladnutí zapracujeme mouku a koření.
Já to udělala nejdříve stěrkou v ruce a pak na pořádně zpracování dala těsto do robota a udělal práci za mě, ale samozřejmě to lze udělat i rukama.
Nejlepší je nechat těsto uležet v potravinové folii alespoň týden v lednici.
Poté klasicky těsto vyvalujeme na válu a vykrajujeme tvary. Těsto podsypáváme trochou mouky, aby se nám nelepilo. Tvary skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C zhruba 10 - 12 minut.
Upečené a vychladlé perníčky uložíme do krabice s rozkrojeným jablíčkem, aby nám perníčky změkly a dáme do chladu. Já skladuji cukroví na balkoně.
Já perníčky mám moc ráda, ale bohužel je doma nepečeme :( Strašně moc se mi líbí vykrojený houpací koník, ten je naprosto božský :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika | Ze sekáče