Dalším mým oblíbeným cukrovím jsou pracny. Letos jsem dělala variantu s ořechy a i bez ořechů, které se dělají z tatranek. Pracny složité nejsou, ale nejhorší prací u nich je plnění a vyklepávání formiček. Vymazávání si usnadňuji olejem ve spreji na pečení.
160 g moučkového cukru
250 g másla
150 g mletých vlašských ořechů
300 g polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
1/2 lžičky mleté skořice
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Smícháme cukr, změklé máslo a ořechy. Po částech přidáme mouku, kterou smícháme s kakaem a se skořicí. Vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto, které necháme alespoň 2 hodiny v lednici.
Z těsta odebíráme kousky, které vtlačujeme do vymazaných formiček a dáváme na plech.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě 10 - 15 minut. Ještě teplé vyklepneme z formiček a obalujeme ve směsi cukrů.
Tatrankové pracny
4 tatranky
2 hrníčky hladké mouky
3/4 hrníčku moučkového cukru
1 kostka másla
1 vejce
moučkový cukr na posypání
Tatranky nastrouháme, promícháme společně s moukou, cukrem, máslem a vejcem. Vypracujeme těsto, které vtlačujeme po malých kouscích do vymazaných formiček
Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 15 - 20 minut. Je důležité neustále kontrolovat. Ještě teplé pracny vyklepneme z formiček a na závěr pocukrujeme.
0 komentářů:
Okomentovat