Pages

středa 18. prosince 2019

Vánoční cukroví - Kokosové rohlíčky, kokosové kytičky, kokosové bochánky

Kokos je z jedna přísad, kterou mám hodně ráda. I když všechny tyto recepty obsahují kokos, ve finále každý výrobek chutná trochu jinak. Záleží i na kvalitě kokosu jaký koupíte. Pokud do receptu nasypete půl kilový pytel kokosu za dvacet korun, tak bude chutnat úplně jinak jak malé balení ve stejné hodnotě.

Kokosové rohlíčky






100 g hrubé mouky
250 g másla
250 g sušeného kokosu
200 g moučkového cukru
1/2 sáčku kypřícího prášku

Z mouky, másla, kokosu, cukru a kypřícího prášku vytvoříme těsto, které necháme alespoň půl hodiny v chladu.
Kousky těsta poté vtlačujeme do vymazaných formiček ve tvaru rohlíčků. Rohlíčky plníme jen zhruba do poloviny.

Pečeme v mírně vyhřáté troubě dozlatova. Upečené rohlíčky opatrně vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.


Kokosové kytičky


100 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
125 g strouhaného kokosu
1 lžička prášku do pečiva
200 g másla

Z mouky, moučkového cukru, kokosu, prášku do pečiva a másla vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do folie a uložíme na noc do chladu.
Těstem plníme do vymazaných formiček ve tvaru kytiček. Opět plníme zhruba jen do 2/3 formičky.


Pečeme v troubě na 140°C dozlatova asi 25 minut. Ještě teplé kytičky vyklepneme z formiček. Vychladlé kytičky můžeme postříkat čokoládovou polevou.




Kokosové bochánky


200 g hladké mouky
130 g moučkového cukru
200 g kokosu
200 g másla
1 prášek do pečiva
1 vejce
špetka soli

bílek a lískové ořechy na zdobení

Z mouky, cukru, kokosu, másla, špetky soli a vejce vytvoříme těsto, které necháme alespoň 2 hodiny v lednici. Následně odebíráme malé kousky těsta, ze kterého tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Do každé kuličky vmáčkneme lískový oříšek, který jsme zespodu namočili do bílku.


Připravené kuličky pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Trošku se roztečou do bochánků, tak je lepší je dávat dál od sebe.


Žádné komentáře:

Okomentovat