Karamelové košíčky
1 hrnek hladké mouky
2/3 hrnku mletých ořechů
1/2 hrnku moučkového cukru
1/3 kostky másla
1 žloutek
špetka soli
Prosátou mouku smícháme s ořechy a cukrem. Vytvoříme ve směsi důlek a dáme do něj žloutek.
Přidáme na kostky nakrájené máslo a osolíme špetkou soli. Následně vytvoříme těsto, které zabalíme do folie a necháme hodinu rozležet v lednici.
Těsto poté vtlačujeme do vymazaných formiček na košíčky a pečeme na 170°C 10 minut. Košíčky hned vyklápíme a necháme vychladnout.
Na náplň si připravíme:
čokoládovou polevu
6 lžic smetany ke šlehání
cukrové zdobení
4 lžíce medu
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce hnědého cukru
V kastrůlku rozehřejeme cukr, přidáme med, smetanu a vše vaříme do husté karamelové hmoty.
Ještě horkým karamelem plníme košíčky a necháme je v chladu zatuhnout.
Hotové košíčky zalijeme navrchu čokoládovou polevou a dozdobíme zdobením.
Jetelíčky
280 g mletých vlašských ořechů
150 g cukr moučka
1 vejce
lískové ořechy
Ze všech ingrediencí kromě lískových ořechů vytvoříme těsto. Z něj následně děláme malé kuličky, které po 3 skládáme k sobě a navrch dáváme lískový oříšek.
Pečeme asi 20 minut ve středně vyhřáté troubě.
Ořechové mušličky
280 g hladké mouky
250 g másla
1 vejce
Náplň:
100g mletých vlašských ořechů
1 bílek
100 g moučkového cukru
špetka vanilky
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které následně zabalíme do folie a dáme na hodinu do lednice.
Mezitím si smícháme všechny ingredience na náplň, ze kterých vznikne hustá kaše.
Na pomoučeném válu vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Do středu každého kolečka dáme trochu náplně a kolečko přehneme napůl.
Mušličky klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 170°C a pečeme 15 - 20 minut.
Ořechové koláčky
200 g mletých vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
3 bílky
1/4 lžičky mleté skořice
špetka soli
celé mandle
Z bílků a soli vyšleháme pevný sníh, do něj postupně zašleháme moučkový cukr a nakonec lehce vmícháme směs mletých ořechů a skořice.
Směs dáme do cukrářského sáčku a nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, kam navrch dáme celou mandli.
Cukroví sušíme na 150°C do lehkého ztmavnutí okrajů.
ořechové koláčky úspěšně vyzkoušené a moc dobré, děkuji za tip :)!
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda, že se povedly ☺️ a ráda jsem byla inspirací k pečení 💕
Vymazat